ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΑΟ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΑΟ

Την Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη 2014, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων πραγματοποίησαν σύσκεψη και συζήτηση με θέμα τις απειλές για τις κατασχέσεις που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών(ΚΕΑΟ).Μικροί έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και δικηγόροι συμμετείχαν στη συζήτηση, στην κατάμεστη αίθουσα, στα γραφεία των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.
Στην εισήγηση που έγινε, αναπτύχθηκε το θέμα του ΚΕΑΟ- τι είναι ,πως υφίσταται και ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας του.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ http://pasevethes.blogspot.gr/2014/09/blog-post_10.html 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΑΟ

Επερώτηση κατέθεσε στις 3/9/2014 το ΚΚΕ στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα τις κατασχέσεις αυτοαπασχολούμενων, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων

ΈΔΩ ΟΛΗ Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ

Το άρθρο 12 (παρ. 2) του νόμου 4225/14 φέρνει σημαντικές αλλαγές για όσους δεν ήταν συνεπείς στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αν είχαν νέες μη ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2013 προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή το Δημόσιο.

Η σχετική διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή σε ρύθμιση με ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα διαγράφεται από τον νόμο!

ΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΑΟ

 

Το ΚΕΑΟ είναι το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, στο οποίο θα διαβιβάζονται όλες οι οφειλές που μαζί με τις προσαυξήσεις είναι πάνω από 5.000 € για τα Ταμεία του ΟΓΑ, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (μόνο για ΠΕΕ και ΠΕΠΑΕ), του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ ή είναι οφειλές σε περισσότερα του ενός Ταμείου. Στόχος η είσπραξη -με κάθε τρόπο- των οφειλών. Αρχικά θα εκδίδεται «νόμιμος τίτλος» είσπραξης, η «ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ», βάσει της οποίας θα επιτρέπεται μεταξύ άλλων:

1) Η μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

2) Η εγγραφή υποθήκης σε ακίνητα του οφειλέτη.

3) Η απαγόρευση αναχώρησης στο εξωτερικό, ακόμη και όταν το χρέος δεν είναι ληξιπρόθεσμο.

4) Η Κατάσχεση κινητών και ακινήτων, είτε αυτά βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη είτε βρίσκονται στα χέρια τρίτων.

5) Η κατάσχεση σύνταξης, μισθού ή και ασφαλιστικού βοηθήματος άνω των 1.000 ευρώ.

6) Η κατάσχεση μέχρι το ½ εφάπαξ καταβαλλομένων βοηθημάτων.

7) Η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων και χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση του οφειλέτη.

8) Για οφειλή ποσού άνω των 50.000 € υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης μέσα στην επιχείρηση του οφειλέτη, οποιουδήποτε χρηματικού ποσού ή κινητού πράγματος ή και οχήματος, χωρίς την παρουσία Εισαγγελέως, αξίας μέχρι και το διπλάσιο της οφειλής με τα έξοδα κατάσχεσης και πλειστηριασμού.

9) Προσωποκράτηση για διάστημα μέχρι 1 έτους (αναλόγως ποσού) οφειλετών μέχρι 65 ετών.

 

ΔΟΜΗ - ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΑΟ

ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΟΑΕΕ

 

 

 

Δύο ενεργές ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών στον ΟΑΕΕ, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτή την περίοδο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα: 1) Την πάγια, η οποία εξοφλείται σε 12 δόσεις και αφορά όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές & 2) την «Νέα Αρχή», σύμφωνα με την οποία ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης της οφειλής παρέχονται οι πιο κάτω εκπτώσεις επί των πρόσθετων τελών που επιβλήθηκαν μέχρι την 31/12/2012: 40% εάν η οφειλή εξοφληθεί από 2/7/2013 έως 30/6/2014, 35% εάν η οφειλή εξοφληθεί από 1/7/2014 έως 30/6/2015, 30% εάν η οφειλή εξοφληθεί από 1/7/2015 έως 30/6/2016, 25% εάν η οφειλή εξοφληθεί από 1/7/2016 έως 30/6/2017.

 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΕΒΕ ΛΟΓΩ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ

ΕΔΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2012