ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Δώθηκε στη δημοσιότητα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έχει αναλάβει να «τεκμηριώσει» τις προαποφασισμένες ανατροπές. Ισχυρίζεται στο προσχέδιο της έκθεσης που συνέταξε (6/2014) ότι:

  • οι επικείμενες νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές, αποκαθιστούν την «κοινωνική ισότητα» και αίρουν «προνόμια που θεσπίστηκαν στο παρελθόν».
  • προτείνει την παραπέρα η ενοποίηση των Ταμείων, επαληθεύοντας πως αυτή υπηρετεί το στόχο της εξίσωσης προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ φύλων και προκλητικά σημειώνει πως «σε ορισμένα Ταμεία, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες»!
  • φωτογραφίζει τις αναπηρικές συντάξεις που δίνει το ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι αυτές «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες μέρες ασφάλισης».
  • Λειτουργεί ως "λαγός" γαι την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση συντάξεων, την περικοπή των παροχών Υγείας, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (πρώην ΔΕΚΟ - τράπεζες) και την αξιοποίηση των αποθεματικών των «εύρωστων» οικονομικά Ταμείων, ώστε να μην πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους.
  • Καλλιεργεί κλίμα διαίρεσης των εργαζομένων, με την προπαγάνδα για «υψηλόμισθους» και «ρετιρέ», στοχεύοντας κυρίως στη νέα γενιά, που δεν έχει πείρα για το πώς διαμορφώθηκε το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ανατροπές που το συνέτριψαν τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να «εξουδετερώσουν» τις νεότερες ηλικίες των εργαζομένων, και αν δεν καταφέρουν να τις στρέψουν ενάντια στους παλιούς ασφαλισμένους, τουλάχιστον να τις καταστήσουν αμέτοχες στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η νομοθέτηση των επόμενων μέτρων, ενώ γι' αυτούς η ασφαλιστική κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Από τα εμπόδια που θα βάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ' αυτήν την προσπάθεια, από τη μαζικότητα και τον προσανατολισμό των αγώνων που πρέπει να οργανωθούν, θα κριθεί η έκβαση της μάχης για το Ασφαλιστικό.

ΕΔΩ ΟΛΗ Η ΕΡΕΥΝΑ

ΕΡΕΥΝΕΣ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ

1. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.στοιχεια απο έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ, 2/2014

2. ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ στοιχεια από έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υτης ΕΣΕΕ, 7/2014